header-logo.svg
1351365732.jpg

Elmalı

Elmalı’da Gezilecek Yerler

Antalya'nın deniz kıyısında olmayan ilçelerinden biri olan Elmalı’da tarım ve hayvancılığa dayalı bir yaşam sürdürülüyor. İlçede Akdeniz Üniversitesi çatısı altında eğitim veren bir meslek yüksekokulu bulunuyor. Yüzölçümü bakımından geniş olmakla birlikte nüfus oransal olarak yüksek değil.

Antalya’ya nispeten yüksek bir rakıma sahip olan Elmalı, yaz aylarını serin bir yerde geçirmek isteyen halk tarafından ilgi görüyor. Bununla birlikte Elmalı’ya olan ilgi kentin genelinin aksine deniz turizmi etrafında şekillenmiyor. Şehrin dağlık kesiminde yer alan ilçe, Batı Torosların kollarından gelen engebeli bir yapıya sahip. İlçe merkezinin çevresi dağlık ve ormanlık alanlar oluşturuyor. Bu ormanlarda bulunan ve Katran ağacı ya da Lübnan sediri olarak ifade edilen ağaçların gemi, saray, mabet ve tabut yapımında kullanıldığı biliniyor.
 

Elmalı Tarihi

Elmalı Dağları arasında kurulan ve eski dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılmakta olan Elmalı, bugün kullanılan ismine sahip olmadan önce Kabalı ve Amelas olarak anılan bir yer. Deniz kıyısında olmadığından Antalya'nın doğal güzellikleri ile değil tarihi mirası ile öne çıkan yerleşim yerlerinden biri durumunda.


Farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olması Elmalı’yı tarihi miras bakımından zenginleştiriyor. Antik dönemde Likya’nın kuzeyinde yer alan önemli bir yerleşim alanı olduğu düşünülen Elmalı’da, Hacımusalar ve Semahöyük köylerine yakın noktalardaki höyüklerin Bronz çağından izler taşıdığı, yapılan araştırma ve kazılarla ortaya çıkarılmış. Resmi olarak ise Elmalı’da yerleşim M.S. 8.Yüzyıla dayandırılıyor.

Yıldırım Bayezid’in Osmanlı hakimiyetine dahil ettiği yöre, bu sürecin ilk dönemlerinde Teke livasının merkezi olarak biliniyor. Bunun nedeni ise Anadolu Selçukluları tarafından şehir ele geçirildiğinde buraya Tekeli Türk boylarının yerleştirilmiş olması. Antalya'nın idari merkez olarak belirlenmesi ile birlikte ilçe haline gelen Elmalının, askeri ulaşım yolları üzerinde olmaması nedeniyle antik dönemde fazla gelişim gösteremediği düşünülüyor. 1940’ta çıkan bir yangınla yerleşim yeri büyük ölçüde yanmış olmakla birlikte şehrin yeniden imarı sağlanıyor. Dilerseniz tarihi mirası ile öne çıkan ilçenin Elmalı’da Gezilecek Yerler listesine göz atalım.
 

Tarihi Elmalı Evleri

Tahtamescit Mahallesinde yer alan ve orijinalliği bozulmadan günümüze ulaşmış olan Tarihi Elmalı Evlerinin 500 yılı aşan bir geçmişi bulunuyor. Eski tip pencerelere sahip olan bu cumbalı evler sedir ağacı kullanılan süslemeli ahşap mimarisi ve parlak renkleri ile dikkat çekiyor.
 

Semahöyük Antik Kenti

Antalya'nın Beldibi ve Karain antik kentlerinin ardından en eski yerleşim yerlerinden birini oluşturan Semahöyük Antik Kenti, Bozhöyük veya Karataş olarak da biliniyor ve Elmalı’ya 5 km mesafede yer alıyor. Arkeolojik çalışmalar sonucunda bu noktada kalıntıları tespit edilen yerleşim yerinin Erken Bronz Çağına ait olduğu düşünülüyor. Çok sayıda turisti ağırlayan antik kentte yapılan kazılarda çıkarılan çeşitli kalıntılar ise Antalya Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.
 

Gilevgi Kalesi

Elmalı’nın Çobanisa Köyünde yer alan Gilevgi Kalesi, Antalya'nın en eski kalelerinden biri. Surlarla çevrili olan kale dörtgen kulelerle desteklenmiş. Kalenin bir bölümü günümüze kadar ulaşmış durumda.
 

Ömer Paşa Türbesi ve Camisi

Osmanlı döneminin önemli isimlerinden Ömer Paşa adına yapılan türbe ve cami ilçe merkezinde yer alıyor. Kesme taştan yapılan ve heybetli görünümü ile dikkat çeken cami, tek kubbeli bir yapıya sahip. Caminin iç süslemesindeki İznik çinileri ile kubbe ve iç duvarlarda yer alan nakışlar muhteşem bir görünüm oluşturuyor. Avlusunda türbe yer alan bu cami, restore edilerek orijinalliği korunan eserlerden biri olarak görülmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Caminin karşısında bulunan Ömer Paşa Medresesi de ziyaretçiler tarafından ilgi görüyor.
 

Kesik Minare

Elmalı merkezinde görülebilecek yerler arasında bulunan Kesik Minare, Selçuklu mimari eserlerinden biri olarak varlığını korumayı sürdürüyor. Dönemin mimari anlayışını yansıtan ve tek minareden oluşan bu eser Ömer Paşa Camii’nin yanında yer alıyor.
 

Elmalı Müzesi

Elmalı Caddesinde yer alan müze, yerleşim alanındaki antik kentlerde yapılan kazılardan elde edilen kalıntıları sergilemek üzere hizmet veriyor. Üç katlı bir binaya sahip olan müzenin her katında değişik dönemlerin izlerini yansıtan eserleri görebilirsiniz. Elmalı tarihine somut nesneler ışığında bakmak isteyenler için önemli bir adres olan müzede arkeolojik eserlerin yanı sıra eski dönemlere ait sikkeler de sergileniyor.
 

Karaburun Tümülüsü ve Kızılbey Mezarı

M.Ö 5. Yüzyıldan kalma olduğu düşünülen ve üçgen çatılı mezar odasının yer aldığı Karaburun Tümülüsü, duvar çizimleri ile ziyaretçilerini etkiliyor. Yuva köy yolu üzerindeki Kızılbey mezarı, kalker blokların oluşturduğu bir oda görünümüne sahip. Bu alanda herhangi bir arkeolojik buluntu ise yer almıyor.
 

Abdal Musa Türbesi

Elmalı’nın Tekke Köyünde yer alan türbenin 12. Yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Türbeye isim veren Abdal Musa'nın ise Anadolu’da 600 yıl kadar önce yaşamış bir Türk düşünürü ve Orhan Gazinin silah arkadaşlarından biri olduğu tahmin ediliyor.
 

Bey Hamamı

Klasik dönemde inşa edilen eserlerden biri olan Bey Hamamı, Ömer Paşa Camii yakınlarında yer alıyor. Evliya Çelebi'nin de notlarında yer verdiği bu eser, ilçe merkezinde bulunan görülmeye değer tarihi yapılar arasında önemli bir yer tutuyor.
 

Çatalçeşme

Kesik Minare’nin yanındaki Çatalçeşme, Elmalı merkezde görülebilecek tarihi yapılar arasında yer alıyor. Kitabesine dayanılarak yapının 1284 yılında inşa edilmiş olduğu ifade ediliyor.
 

Elmalı’nın Nesi Meşhur?

Elmalı’da farklı dönemlerde değişik festival ve şenlikler düzenleniyor. Yeşilyayla Güreşlerine, Abdal Musa Şenliklerine, Yörük Göçü ya da Gömbe Festivaline katılabilirsiniz. Yöresel lezzetleri ile de bilinen Elmalı’da yöresel tarhana çorbası, erişte, höşmerim ve keçi sütü kullanılarak yapılan teke dondurmasını tadabilirsiniz.

Popüler Hizmetlerimiz

En çok tercih edilen hizmetlerimiz

7/24 Müşteri Destek

Aklınıza takılan tüm soru ve sorunlar için bize ulaşabilirsiniz

Hemen
Teklif
Alın
Hemen Teklif Alın